Lämpimät ateriat

Pähkinäinen risotto ja liekkeihin sytyttävä pähkinäkastike

maustamatonta tofua tai tempehiä (tai kalaa tai muuta proteiinin lähdettä)

  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 100g sieniä
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 2 dl täysjyväriisiä
  • 3,5 dl kasvislientä
  • 2 rkl luomukuohukermaa, kaurakermaa tai soijakermaa
  • 1 rkl tamaria tai soijakastiketta
  • 3 rkl hienonnettuja parapähkinöitä tai mantelirouhetta

Kuori ja hienonna sipulit, viipaloi sienet. Kuullota näitä pannulla öljyssä. Lisää riisit ja kääntele hetken kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää pakuritee, Yogi-tee tai kasvisliemi ja keitä kypsäksi, mutta ei liian pehmeäksi – riisi saa jäädä napakaksi. Lisää lopuksi kerma, tamari ja pähkinät.

Kastike:

perinteisesti maapähkinöistä valmistettu kastike muuttuu astetta terveellisemmäksi immuniteettiboosteriksi parapähkinöiden sisältämällä seleenillä ja sinkillä.

Kuullota kuorittuja ja hienonnettuja sipuleita öljyässä. Lisää inkivääri ja jatka kuullottamista vielä hetki. Laita sipulit tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa ja aja tasaiseksi kastikkeeksi.

Kaada kastike takaisin pannulle ja lisää tofukuutiot tai tempeh (tai muu vastaava – esim. kala). Anna ainesten lämmetä ja tarjoile pähkinärisoton kera.

 Kookos-peruna tai kookos-kukkakaalimuusi (kukkakaalista valmistettaessa tämä on matala GI sekä vähähiilihydraattinen)

  • n 1 kg perunoita tai kukkakaalia
  • ½ dl VIRILO-neitsytkookosöljyä
  • 2 dl kookosmaitoa tai vettä
  • suolaa, pippuria
  • (halutessa 2 rkl voita tai gheetä)

Höyrytä tai keitä perunat tai kukkakaali hyvin pehmeiksi, valuta hyvin ja muussaa ne esim. sauvasekoittimella tai perunamuusinuijalla. Laita sekaan hieman vettä tai kookosmaitoa, jotta saat soseen hienoksi. Kukkakaalimuusista saat kiinteämpää, mikäli keittämisen jälkeen laitat kukkakaalin nuput takaisin kattilaan ja hetkeksi liedelle ilman vettä,jotta ylimääräinen vesi haihtuu.
Lisää muusiin loput aineet ja jatka soseuttamista.
Käyttäessäsi kookosmaitoa, tulee muusista voimakkaamman ja kermaisemman makuista. Voit myös käyttää osaksi kookosmaitoa ja osaksi vettä.
Tarjoillessasi voit vielä lisätä muusin päälle “kookosöljysilmän”.

Flunssan taltuttava ja tulehduksia estävä kana- tai kasviskeitto ala Hanna

Reseptin kasvikset ovat vain ehdotuksia – voit vapaasti valita omat suosikkikasviksesi. Pyri suosimaan kuitenkin tuoreita kasviksia, mutta jos olet kiireinen, voit toki käyttää myös pakastevihanneksia. Kookosöljy ja cayennepippuri ovat tärkeitä aineksia keitossa, sillä ne tuovat omat terapeuttiset, antibakteeriset vaikutuksensa.

  • ½ litraa luomukasvislientä tai kanalientä
  • (broilerinfileitä paloiteltuna tai broilerinsuikaleita)
  • 1 pieni bataatti kuutioituna
  • 2 varsisellerin vartta paloiteltuna
  • 1 iso sipuli hienonnettuna
  • 2 porkkanaa paloiteltuna
  • sitruunapippuria tai mustaa pippuria
  • suolaa
  • cayennepippuria
  • iso kourallinen salaattia tai pinaattia
  • 1 kesäkurpitsa kuutioituna
  • 3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • pieni nokare tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 4 rkl VIRILO-neitsytkookosöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • runsaasti tuoreita yrttejä

Kiehauta liemi ja lisää siihen kana ja kasvikset sen mukaan, mitkä vaativat pisimmän kypsymisajan esim ensin perunat tai bataatti, porkkanat ja muut juurekset ja viimeisenä vasta salaattivihannekset. Mausteet voit lisätä joko keittämisen alkuvaiheessa tai vasta lopuksi. Keitä keittoa kunnes kaikki vihannekset ja kana ovat kypsiä. Lisää valmiin keiton sekaan kookosöljy ja sitruunamehu ja ripottele päälle vielä runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja sisältäviä tuoreita yrttejä.

Kana-kookoscurry

  • 1 kokonainen kana tai kananleikkeitä
  • 3 rkl VIRILO-neitsytkookosöljyä
  • 2 rkl VIRILO-kookosjauhoja
  • ½ tl ruususuolaa
  • ¼ tl mustaa pippuria
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl curryjauhetta
  • 5 dl kanalientä tai kasvislientä
  • ½ dl vettä

Kuullota sipulit, valkosipulit, inkivääri ja kookosöljy keskenään. Lisää kananpalat ja ruskista niitä hieman. Lisää sitten kanaliemi ja hauduttele noin 15 minuuttia. Lisää mausteet ja aseta kansi kasarin päälle ja anna hautua hiljalleen vielä noin 5-10 minuuttia.
Liota kookosjauhot ½ dl vettä ja sekoita kanakastikkeen joukkoon. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes seos hieman sakenee.
Tarjoile esim. täysjyvä-basmatiriisin tai kookos-kukkakaalisoseen kera.

Kookosöljytortillat (30 kpl)

  • 15 dl täysjyvävehnäjauhoja tai spelttijauhoja (voit osan korvata kookosjauhoilla, jolloin tortilloista tulee kuiturikkaampia ja enemmän kookoksen makuisia)
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl VIRILO-neitsytkookosöljyä
  • 5 dl vettä

Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää kookosöljy (pehmitettynä/ sulatettuna) ja sekoita hyvin. Lisää vettä pienessä määrin, jotta taikinasta tulee notkeaa.
Jaa taikina 30 samankokoiseen osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli jokainen pallo ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla. Paista tortillat kuivalla ja kuumalla valurautaisella pannulla noin 30 sekuntia/ puoli. Tortillojen pinnalle pitäisi muodostua muutamia ruskeita täpliä, mikä on merkki niiden kypsyydestä. Käytä totillat heti tai säilytä jääkaapissa. Voit myös pakastaa tortillat.
Tortillojen täytteeksi sopii erilaiset salaatit ja kasvikset, tofu, kana, kala, jauheliha, pavut, erilaiset tahnat, salsa, juustoraaste jne. Voit myös valmistaa niiden päälle terveellistä pizzaa tai käyttää niitä wrapien tekemiseen.

Kookospuuro (1-2 annosta) Tämä puuro on äärettömän ravitseva aamiainen, jossa on todella runsaasti kuitua ja ravintoaineita.

  • 1 dl vettä
  • 1 dl kookosmaitoa, soijamaitoa, riisimaitoa tai tavallista maitoa tms.
  • 1/8 tl vaniljaa (ei vanilijasokeria)
  • 1 raaka banaani (hieman vihertävä)
  • 1 rkl kookosjauhoja
  • hieman laadukasta suolaa, esim himalan vuorisuolaa tai celtic sea saltia
  • 2 rkl chia-siemeniä
  • ½ dl kookoshiutaleita
  • ½ dl kaurahiutaleita
  • 2 tl kookosöljyä
  • (1-2 rkl hunajaa)

Yhdistä vesi, maito/ maidonkorvike, vanilja ja banaani (ohueksi viipaloituna) pienessä kattilassa. Lisää kookosjauho ja muussaa haarukalla. Lisää loput aineet (paitsi hunaja ja kookosöljy), kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kiehuvaa. Vähennä lämpöä ja jatka keittämistä noin 10 minuuttia, tai kunnes kaurahiutaleet ovat pehmeitä ja puuro sakeahkoa. Mikäli tarve vaatii, lisää vettä välillä ja sekoittele seosta keittämisen aikana.
Tarkoile kookosöljyn ja hunajan kera joko kylmänä tai lämpimänä.
Variaatioita: 
– mausta kanelilla (tasapainottaa verensokeria), melassilla, vaahterasiirapilla
– lisäproteiinia seesaminsiemenillä, auringonkukansiemenillä, pähkinöillä
– lisämakua ja antioksidantteja erilaisilla kuivatuilla hedelmillä ja marjoilla, esim goji-marjoilla, inca-marjoilla, kotimaisilla marjoilla tai marjajauheilla.

Kookos-nektariini-mantelipuuro (2 annosta)

  • 3 dl vettä
  • 1 dl luomutäysjyväriisiä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • ½ dl Kookosravinnon manteleita tai mantelirouhetta
  • Himalajan vuorisuolaa
  • 1 nektariini tai persikka
  • 20g Kookosravinnon kookoshiutaleita
  • (kanelia)

 Kiehauta vesi, lisää riisi, kookosmaito, kookoshiutaleet ja mantelit sekä suola. Hauduta kypsäksi ja pehmeäksi. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon lohkotut hedelmät. Laita kansi päälle ja anna tekeytyä noin 10 minuutin ajan. Ripottele päälle kanelia ja nauti kookos-riisimaidon kera.

Kookos-kukkakaalikeitto

  • 2 rkl VIRILO-neitsytkookosöljyä
  • 2 rkl kookosjauhoja
  • n 4 dl riisimaitoa
  • n 4 dl kookosmaitoa (tai yksi tolkki)
  • 1/4 tl kurkumaa
  • 1 tl celtic sea salt tai himalajan vuorisuolaa
  • 1/8 tl mustaa pippuria rouhittuna tai jauheena
  • 1 kukkakaali
  • (parmesania, tamaria maustamiseen)

Höyrytä tai keitä kukkakaalin kukinnot kypsiksi. 
Kuumenna kookosöljyä kattilassa ja sekoita sulaneeseen öljyyn kookosjauhot ja sekoita hyvin. Anna ruskistua koko ajan sekoittaen, lisää riisimaito jatkuvasti sekoittaen. Lopuksi lisää kookosmaito ja mausteet.
Yhdistä kukkakaalit keittoon ja kuumenna. Voit myös soseuttaa keiton, jos haluat.
Ripottele keiton päälle parmesania ja tamaria maun mukaan. Myös Bragg-soijakastike käy hyvin.
Halutessasi voit lisätä keittoon esim kalkkunaa, kinkkua tms tai tarjoilla sen täysjyväriisin kera.