Leivonnaiset

Luomuinen omenagratiini neljälle 

Kaikki ainekset ovat luomua.

2,5 dl täysrasvaista mantelijauhoa

½ dl täysruokosokeria

¾ dl kokoydinneitsytkookosöljyä

4 keskikokoista omenaa

4 rkl sitruunanmehua

6 rkl appelsiinimehua

1 rkl täysruokosokeria tai hunajaa

2 dl saksanpähkinöitä

Sekoita mantelijauho ja sokeri kulhossa. Lisää huoneenlämpöinen, pehmeä kookosöljy ja sekoita, kunnes seos muuttuu murumaiseksi. Pese omenat, poista siemenkodat ja viipaloi. Lado omenanviipaleet kookosöljyllä voideltuun piirakkavuokaan. Lämmitä sitruunan- ja appelsiinimehu, lisää sokeri tai hunaja ja anna sen sulaa mehusekoitukseen. Kaada sokeroitu mehu omenanviipaleiden päälle. Murustele saksanpähkinät omenanviipaleiden päälle. Ripottele murumainen taikina kaiken päälle.

Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Nauti sellaisenaan, vaniljakastikkeen tai kahvi-manteliöljyn kanssa.

Luomuinen mustikkaraakakakku

maidoton, gluteeniton, vegaaninen

Tämä kakku on tehty halkaisijaltaan 26 cm irtopohjavuokaan luomuraaka-aineista.

POHJA
3 dl rusinoita
1 dl mantelijauhoja
1,5 – 2 dl kookosjauhjoja
2 tl psylliumkuitua
2 tasaista teelusikallista merisuolaa
1 – 2 vaniljatangon siemenet

TÄYTE
¾ dl chiansiemeniä
2 – 3 dl kuusenkerkkiä
1 – 3 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl lucumaa
3 rkl carob-jauhetta
1 rkl raakaruokosokeria (voi korvata hunajalla, muttei ole sitten enää vegaaninen)
2 tl kanelijauhetta
1 – 2 rkl mustikkajauhetta (kuivattua, jauhettua mustikkaa)
ripaus merisuolaa
1 sitruunan mehu
2 dl sulatettua kaakaovoita
1,5 dl sulatettua kookosöljyä


Laita kaakaovoi sulamaan hieman kättä lämpimämpään vesihauteeseen, jolloin ravintoaineet säilyvät. Kuumassa ne tuhoutuvat. Sulattaminen tässä lämpötilassa kestää, joten aloita siitä. Sekoittele kaakaovoita usein ja lisää hauteeseen lämmintä vettä tarvittaessa.
Laita chiansiemenet likoamaan n. 2 dl:aan vettä.

Liota halutessasi rusinoita vedessä pari tuntia. Kaada liotusvesi pois ja sekoita rusinat tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada joukkoon hieman vettä, jotta massa muodostuisi helpommin. Lisää tasaiseksi jauhettujen (ei tarvitse olla aivan sileää) rusinoiden joukkoon vanlijatangon siemenet, merisuola, psylliumkuitu ja jauhot. Jauhojen määrää kannattaa säädellä taikinan koostumuksen mukaan. Taikinan on hyvä olla niin kiinteää, että irtoaa kulhon reunoilta ja on sormin muovailtavissa. Taputtele taikina vuoan pohjalle, joka on vuorattu leivinpaperilla (voit vaihtoehtoisesti voidella vuoan kookosöljyllä). Pohja voi odotella täytettä joko pöydällä tai jääkaapissa.

Sekoita lionneet ja turvonneet chiansiemenet (vesi on imeytynyt niihin täysin ja seos on puuromainen) ja kuusenkerkät tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Lisää sitruunan mehu. Yhdistä sulanut kookosöljy (sulaa helposti jo kädenlämpöisessä vesihauteessa) sulaneeseen kaakaovoihin ja lisää ne täytemassan joukkoon. Sekoita.

Maistele ja mausta tarpeen vaatiessa lisää, jotta maku osuu kohdalleen. Levitä täyte pohjan päälle, tasoita ja laita kakku pakastimeen puoleksi tunniksi. Sen jälkeen kakku säilyy hyvin jääkaapissa. Koristele ja nauti!

Kaada lautasella olevan kakkupalan päälle kahvi-manteliöljyä.

Appelsiiniraakakakku

Pohja

3 dl rusinoita

3 dl täysrasvaista mantelijauhoa

3 rkl psylliumkuitua

1 tl suolaa

2 – 3 tl kanelia

1,5 tl kookosöljyä

Liota rusinoita vähintään tunti. Kaada vesi pois ja huuhtele rusinat vielä. Sekoita sitten rusinat ja mantelijauho tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa. Voit tarvittaessa lisätä hieman vettä. Lisää suola, kaneli ja psylliumkuitu, josta saadaan taikinaan sitkoa. Sivele kookosöljy halkaisijaltaan 25 – 28 cm vuoan pohjalle ja painele taikina siihen tasaisesti (voit myös vuorata pohjan leivinpaperilla öljyämisen sijaan). Laita pohja jääkaappiin odottelemaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Täyte

6 kpl pienehköä appelsiinia

15 kpl tuoretta tai kuivattua taatelia

1,5 tl inkivääriä

1,5 rkl hunajaa

1 dl kookosöljyä sulatettuna

1 prk kookossosetta

7,5 rkl raastettua kaakaovoita

2 rkl lucumaa

3 rkl carobjauhetta

hitunen suolaa

Jos käytät kuivattuja taateleita, liota niitä muutama tunti, kaada sitten vesi pois ja huuhtele. Pese appelsiinit, kuivaa ne ja raasta niiden kuori. Poista jäljelle jäänyt valkoinen kuori ja paloittele appelsiinit tehosekoittimeen. Lisää paloitellut taatelit ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sulatettu kaakaovoi, vaahdotettu kookossose ja kuivat aineet. Kookossose vaahtoutuu tavallisella vatkaimella. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää viimeisenä sulatettu kookosöljy. Sekoita. Maistele ja lisää mausteita, jos on tarpeen. 

Ota pohja jääkaapista. Levitä täytemassa pohjan päälle ja laita kakku takaisin jääkaappiin 2 – 3 tunniksi. Kakun voi laittaa hyytymään myös pakastimeen, jolloin riittää noin ½ tuntia -1 tunti. 

Koristele kauniisti mielikuvituksesi mukaan. Esim. kookoshiutaleet ovat pirteitä tämän kakun koristeena. Kuvassa kakun päälle on ripoteltu raakakaakaota.

Kakusta saa täysin vegaanin vaihtamalla hunajan agavesiirappiin.

Kahvi-saksanpähkinäkakku

valmistusaika n. 45 min.

Pohja

180 g voita

3 kananmunaa

180 g raakaruokosokeria

180 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

60 g murskattua saksanpähkinää

2 rkl kahvi-manteliöljyä 

Kuorrutus

150 g kuohukermaa

100 g smetanaa

100 g tomusokeria

2 tl kahvi-manteliöljyä

tummaa suklaata 

Valmistus

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen ja sen jälkeen kahvi-manteliöljy. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan siivilän läpi. Lisää viimeisenä murskatut saksanpähkinät.

Voitele kaksi halkaisijaltaan 20 cm uunivuokaa ja laita pohjalle leivinpaperi. Jaa taikina vuokiin, tasoita ja paista noin 20 – 25 minuuttia.

Poista kakut vuoista ja poista leivinpaperit. 

Valmista kuorrute. Vatkaa kerma, smetana ja tomusokeri jäykäksi vaahdoksi. Lisää lopuksi kahvi-manteliöljy. Levitä puolet kuorrutuksesta toisen kakun päälle ja laita sitten toinen kakku alimmaisen, juuri kuorrutetun kakun päälle. Levitä loppu kuorrutus päälle. Sulata suklaa ja valuta lusikalla suklaaraitoja kakun koristeeksi. Viimeistele saksanpähkinänpuolikkailla. 

Gluteenittoman kakusta saa, kun korvaa vehnäjauhot mantelijauholla, josta on osa rasvasta poistettu. Kakusta ei tällöin tule niin kuohkea, mutta herkullinen kuitenkin.

Mustaherukkaraakakakku

Pohja:

3 dl Bioterran mantelijauhoja

1 dl Ölmühle Sollingin kookosjauhoja tai Bioterran kookoshiutaleita

2 dl rusinoita

0,5 tl vaniljaa

tarvittaessa hieman vettä

Täyte:

5 dl cashewpähkinöitä – liota yön yli

1 sitruunan mehu ja raastettu kuori

1,25 dl Bioterran agavesiirappia

2 dl sulatettua kokoydinkookosöljyä

1 tl vaniljaa

ripaus suolaa

0,5 dl sulatettuja mustaherukoita

vettä tarpeen mukaan

Kuorrutus:

10 taatelia

0,5 l mustaherukoita

1 tl psylliumia

2 tl vaniljaa

Sekoita pohjan aineet tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella murumaiseksi seokseksi.

Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Tasoita seos vuoan pohjalle.

Sekoita täytteen aineet tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää tarvittaessa vähän vettä.

Kaada seos pohjan päälle. Tasoita ja siirrä jääkaappiin.

Kuorrutus: Silppua taatelit ja laita ne mustaherukoiden joukkoon turpoamaan muutamaksi tunniksi.

Soseuta kaikki aineet tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.

Kaada seos vähän jähmettyneen täytteen päälle.

Siirrä takaisin jääkaappiin hyytymään. Pian kakku onkin valmis nautittavaksi. Päälle voi ripotella koristeeksi kanelia tai kookoshiutaleita.

Kookosmantelikeksit

1,5 dl mantelijauhoa + 1,5 dl kookoshiutaleita + 1/2 tl guar gumia jos käytät kookoshiultaleita TAI 3dl mantelijauhoja

1/2 dl erytritolia tai muuta makeutusainetta (hunaja, sokeri, tms., joita voit lisata makusi mukaan)

1 tl vaniiljjauhetta tai kanelia

1/4 tl soodaa

1 kananmuna

2 rkl voita tai kookosöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lopuksi sekoita joukkoon kananmuna ja kookosöljy tai voi. Pyörittele käsillä pieniä palloja ja litistä, laita leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa, kunnes kookoshiutaleet pinnalla alkavat rusehtua (noin 10 minuuttia).

Pähkinä-hunajakakku

4 dl parapähkinöitä tai vastaava määrä pähkinäjauhoja tai mantelijauhoja (täsyrasvainen)

2 rkl maissitärkkelystä

1 tl vaniljasokeria

1 sitruunan raastettu kuori

1 tl kanelia

6 keltuaista

¼ tl suolaa

6 rkl agavesiirappia tai hunajaa

4 valkuaista

½ dl kookospalmusokeria tai raakaruokosokeria

Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat öljyllä. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Sekoita pähkinäjauhoihin muut kuivat aineet.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset, suola ja agavesiirappi vaaleankeltaiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto kuivien aineiden kanssa hellästi sekoittaen. Älä vatkaa, ettei vaahto laskeudu.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Kääntele se varovasti taikinan joukkoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista alatasolla noin 45 minuuttia. Aseta pinnalle leivinpaperi, jos pinta tummuu liikaa. Anna kakun jääähtyä vuoassa ennen kumoamista.

Tarjoile marjojen ja vaahdotetun vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai soijavaahdon kera. Voit myös kuorruttaa kakun ao. suklaatahnalla!

Suklaa-pähkinätahna

150g pähkinäjauhoja tai täysrasvaisia mantelijauhoja (kookosjauhoilla saat suklaa-kookostahnaa)

3 rkl raakakaakaojauhetta

1,5 dl agavesiirappia tai vaahterasiirappia

0,5 tl vaniljajauhetta

ripaus suolaa

3 rkl saksanpähkinä- tai makadamiapähkinäöljyä

Aja kaikki aineet tehosekoittimessa kermaiseksi tahnaksi. Voit kuorruttaa tahnalla esimerkiksi Kookosravinnon vähähiilihydraattisista kakkuaineista valmistetun kakun tai muun kakun tai nauttia sitä sellaisenaan esimerkiksi keksien kera.

Pähkinäpiiras

250g pähkinäjauhoja

2 dl kuivattuja taateleita (pehmeitä viikunoita ja luumuja ja mulpereita)

3 rkl kookosjauhoja tai kookoshiutaleita

2 rkl kookospalmusokeria (www.greenroom.fi), Ruohonjuuri ja luontaistuotekaupat) tai raakaruokosokeria

0,5 tl kanelia

2 rkl makadamiaöljyä tai kookosöljyä

täyte:

400g erilaisia pähkinöitä ja manteleita

3 munaa

2 dl kookospalmusokeria tai raakaruokosokeria

1 appelsiinin raastettu kuori ja ½ dl mehua

(hampputoffeeta, mulperimarjoja, Yogi-teetä, esim. uusi appelsiini, manuka-hunaja)

Valmista pohja ajamalla kaikki aineet sekaisin tehosekoittimessa. Painele piirasvuoan pohjalle ja nosta leivinpaperi sen päälle. Kaada leivinpaperin päälle esimerkiksi kuivattuja herneitä painoksi ja esipaista pohjaa 174 asteessa 10 minuuttia. Poista herneet ja leivinpaperi ja paista vielä 3-4 minuuttia.

Levitä pähkinäseos pohjan päälle ja sekoita muut täytteen aineet keskenään. Kaada täyteaineet pähkinöiden päälle ja paista piirasta 175-asteessa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on täysin hyytynyt. Peitä piirakka kypsennettäessä leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa.

Tyrni-kookosmuffinssit (vähähiilihydraattinen)

2,5 dl mantelijauhoja (Kookosravinto)

1 dl kookoshiutaleita

1 dl proteiinijauhetta (esim. vaniljanmakuista)

1 dl soijajauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

2 dl kuivattuja omenarenkaita silputtuna pieneksi

1 tuore omena raastettuna

3 munaa

2 tl vaniljaa

1 dl soijamaitoa, luomumaitoa tai vastaavaa

2 rkl agavesiirappia

2,5 dl tyrnimarjoja

Yhdistä jauhot omenoihin ja sekoita. Lisää loput aineet, mustikat viimeisenä. Paista 180asteessa noin 35 minuuttia.

Kolmen sitruksen sinfonia -kakku

1 appelsiini

1 sitruuna

1 mandariini

250g hunajaa

6 munaa

250g mantelijauhoja

1 tl ruokasoodaa

siirappi:

250g hunajaa

1, 25 dl greippimehua

1,25 dl appelsiinimehua

1 appelsiinin ja 1 verigrepin kuoret karkeaksi raastettuna

  1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Voitele pyöreä kakkuvuoka.
  2. Laita hyvin pestyt hedelmät kuorimattomana kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne peittyvät. Kiehauta, vähennä lämpöä ja hauduttele 45 minuuttia, kunnes hedelmät pehmenevät ja lisää välillä vettä, jos sitä haihtuu liiaksi.
  3. Valuta hedelmät, anna jäähtyä ja avaa ne poistaaksesi siemenet ja blendaa tehosekoittimessa soseeksi.
  4. Vatkaa hunaja ja munat vaahdoksi, lisää hellästi sekoittaen jauhot, joihin olet sekoittanut ruokasoodan. Sekoita hellästi tasaiseksi taikinaksi hedelmäsoseen kanssa.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 1 tunnin ajan. Anna jäähtyä ja poista vasta sitten vuuasta.
  6. Valmista siirappi sekoittamalla hunaja ja muut aineet kattilassa, kiehauta ja hauduta noin 10 minuutin ajan, kunnes kuoriraaste muuttuu hieman läpikuultavaksi ja pehmenee. Voit poistaa kuoriraasteen tai jättää sen siirapin sekaan. Kaada siirappi kakun päälle ja tarjoile hymyssä suin.

 SUOLAKARAMELLI-PIKKULEIVÄT

  • gluteeniton
  • kasvisruokavalio (mikäli korvaat hunajan
  •  agave-siirapilla)
  • matala GI
  • runsaasti kuitua

Pikkuleipätaikina:

4-5 dl mantelijauhoja

¾ dl kookosjauhoja

½ tl laadukasta suolaa

0,5 dl hunajaa (tai agave-siirappia)

1 dl voita kuutioina

1 tl vaniljajauhetta

suolakaramellisoosi:

2,5 dl kuohukermaa

½ tl laadukasta suolaa

2,5 dl hunajaa (tai agave-siirappia)

lisäksi: suolahiutaleita tai merisuolaa

  • Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  • Laita isoon kulhoon jauhot ja suola, sekoita. Lisää hunaja, voikuutiot ja vanilja. Nypi taikina käsin sekaisin, kunnes se muodostuu murumaiseksi seokseksi.
  • Kaada taikina leivinpaperin päälle ja laita taikinan päälle toinen leivinpaperi. Kauli taikina isoksi neliön muotoiseksi levyksi.
  • Leikkaa levy kahteen pitkulaiseen osaan joko pizzaleikkurilla tai veitsellä. Leikkaa levyt vielä noin 5 cm pituisiksi paloiksi ja siirrä leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.
  • Paista keksejä noin 12 minuuttia ja siirrä ritilän päälle jäähtymään.
  • Valmista karamellisoosi laittamalla kerma ja suola paksupohjaiseen kattilaan ja keitä keskilämmöllä kunnes seos pulpahtelee. Lisää hunaja ja sekoita hyvin.
  • Käännä lämpö täysille ja anna seoksen kiehahtaa.
  • Vähennä lämpöä ja sekoita koko ajan puuhaarukalla noin 15-20 minuuttia kunnes seos sakenee.
  • Siirrä pois levyltä ja laita kattila kylmään veteen ja sekoita, jotta karamelli jäähtyy ja kohmettuu edelleen. Kun karamelli on jäähtynyt, dippaa keksit puoliksi soosiin, ripottele saman tien hieman suolaa kastikkeen päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa.
  • Säilytä tiiviissä purkissa mieluiten jääkaapissa.

 LUOLANAISEN SUOLAKEKSIT

  •  gluteeniton
  • kasvisruokavalio
  • maidoton
  • matala GI
  • runsaasti kuitua
  • vähähiilihydraattinen
  • paleo

 5 dl vaaleaa mantelirouhetta (Kookosravinto)

¼ tl suolaa

1 tl kuivattua lempiyrttiäsi, esim tilliä, basilikaa tms.

1 muna rakenne rikottuna

2 rkl kookosöljyä

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Sekoita ainekset tehosekoittimessa sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Mikäli haluat hieman karkeamman tekstuurin crackereita, voit jättää seoksen hieman rouhemaiseksi. Sileämpiä voileipäkeksejä saat, kun annat koneen käydä niin kauan, että seos on samettista.
  3. Mikäli seos on kovin löysää, laita se hetkeksi jääkaappiin.
  4. Voit joko kaulia taikinan ja leikata siitä haluamasi muotoisia keksejä tai pyörittää taikinan tangoksi, ja leikata siitä viipaleita, jolloin keksit ovat hieman paksumpia.
  5. Paista uunissa leivinpaperin päällä noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä tai ritilän päällä. Nauti esimerkiksi kookossoseen, guacamolen tai hummuksen kera.

KOOKOS-MUSTIKKA-MANTELIMUFFINSSIT (6-8 KPL)

Huhtikuussa on aika tyhjentää pakastin edellisen kesän marjoista. Samalla hellitään suolistoa gluteenittomilla kookos-mantelimuffinsseilla, jotka ovat helppoja mukaanotettavia myös töihin tai pakata lapsille evääksi iltapäivän välipalaksi.

  • gluteeniton
  • kasvisruokavalio
  • maidoton
  • matala GI
  • runsaasti kuitua
  • vähähiilihydraattinen

5 dl + 2 rkl mantelijauhoja

1 dl kookosjauhoja

6 munaa

1 dl hunajaa tai agavesiirappia

¾ tl vaniljajauhetta

½ tl suolaa

2,5 dl mustikoita (pakastettuja tai tuoreita, myös muut marjat käyvät hyvin)

1 rkl VIRILO-neitsytkookosöljyä

kookosöljyä vuokien voiteluun, mikäli et käytä esim platinasilikonista valmistettuja Lekué-vuokia.

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele isot muffinssivuuat.
  2. Ota 2 rkl mantelijauhoista erilleen ja sekoita loput jauhot kookosjauhojen ja suolan kanssa kulhossa.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa munat, hunaja tai agave, vanilja sekaisin ja lisää seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja lisää hellävaroen mustikat joukkoon.
  4. Jaa taikina vuokiin ja ripottele päälle mantelijauhetta.
  5. Paista 30-40 minuuttia.

KOOKOSKAKKU VADELMA-KOOKOSKUORRUTTEELLA (1 iso tai 2 pientä kakkua)

Tämä kookos-vadelmakakku on varma hitti kevään ja kesän juhlissa! Kakussa yhdistyvät sekä kookosjauhojen runsas kuitu- ja proteiinipitoisuus kookosöljyn ja -soseen kilpirauhasta ja ainaeenvaihduntaa aktivoiviin vaikutuksiin ja se saa sekä kehosi että makunystyräsi hykertämään silkasta nautinnosta.

  • gluteeniton
  • kasvisruokavalio
  • maidoton
  • matala GI
  • runsaasti kuitua
  • vähähiilihydraattinen

1 tusina munia

5 dl kookosmaitoa

1-1,5 dl hunajaa

2 tl vaniljajauhetta

(½ tl kookosuutetta/ -esanssia)

(½ tl apppelsiiniesanssia/ -öljyä)

5 dl kookosjauhoja

½ tl soodaa

¼ tl suolaa

vuuan leivittämiseen kookosöljyä ja kookosjauhoja

Kuorrutus – vaihtoehto 1:

5dl kookossosetta

1 dl kookosöljyä

1 dl hunajaa

1 tl vaniljajauhetta

1 tl kookosesanssia/ -uutetta

Kuorrutus – vaihtoehto 2:

2,5 dl kookossosetta

0,5 dl hunajaa

0,5 dl kotitekoista vadelmahilloa tai muuta hilloa

2 tl vaniljajauhetta

  1. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
  2. Laita munat, kookosmaito, hunaja, vanilja ja muut uutteet kulhoon ja vatkaa kuohkean kermaiseksi vaahdoksi.
  3. Lisää kookosjauhot, joihin olet sekoittanut ruokasoodan ja suolan, munaseoksen sekaan ja jatka sekoittamista, kunnes taikina on tasaista.
  4. Voitele yksi iso tai kaksi pientä (n 18cm) kakkuvuokaa ja leivitä ne kookosjauhoilla.
  5. Kaada taikina vuokiin ja paista noin 40 minuuttia kypsäksi.
  6. Anna kakkujen jäähtyä vuuissa ennen irrottamista ja kuorruttamista.
  7. Valmista kuorrutukset: vatkaa kaikki ainekset sekiaisin ja laita kuorrute 10 minuutiksi jääkaappiin, jotta se kiinteytyy hieman.
  8. Ota pois jääkaapista ja vatkaa noin minuutin ajan sähkövatkaimella. Pyri olemaan syömättä kuorrutusta siltään vaan kuorruta sillä kakku. Mutta muista nuolla vatkain ja kulho!

Sitruuna-kookostorttu

Pohjakerros:
1 dl kookosjauhoja
2 rkl maca-jauhetta
1 rkl vaniljaa
0,5 dl tahinia
steviaa tai muuta makeutusainetta maun mukaan
1 sitruunan raastettu kuori

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja painele pienen piirasvuuan pohjalle.

Päällyskerros:
1 dl kookosjauhoja
1 rkl vaniljaa
2 rkl kookosöljyä
1 rkl sitruunamehua
steviaa tai muuta makeutusainetta makusi mukaan.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi massaksi. Levitä pohjakerroksen päälle ja laita jääkaappiin viilentymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Variaatioita:
Kokeile kookosjauhon tilalla muita pähkinä- tai mantelijauhoja.
Voit käyttää stevian sijaan mutakin makeutusainetta, mutta stevia on luonnollisin vähähiilarisista eikä aiheuta terveysriskejä kuten keinotekoiset makeutusaineet tai valkaistu sokeri. Mikäli käytät nestemäistä makeutusainetta, kuten agave-siirappia, täytyy sinun ehkä lisätä jauhojen määrää.
Voit kokeilla sitruunan sijaan appelsiinia tai muita sitrushedelmiä.

Mustapapu-mutakakku (jauhoton, gluteeniton, runsaskuituinen)

120g tummaa suklaata tai raakakaakaomassaa

2,5 dl sulatettua voita tai kookosöljyä tmv.

5 dl kypsiksi keitettyjä mustapapuja tai muita papuja hyvin valutettuna

2,5 dl Kookosravinnon mantelirouhetta

1/2-1 rkl vaniljajauhetta

½ dl kahvia tai kahvinkorviketta (esim TheHuoneen www.thehuone.com chai-teet sopivat erinomaisesti,mikäli et halua käyttää kahvia – huom! Monet kahvinkorvikkeena käytetyt viljakahvit sisältävät gluteenia!)

¼ tl himalan vuorisuolaa

4 isoa munaa

noin 3,5 dl agavesiirappia

Laita uuni kuumenemaan 180asteeseen ja vuoraa pieni piirakkavuoka leivinpaperilla tai voitele hyvin.

Sulata suklaa ja voi (tai öljy) mikrossa tai liedellä vesihauteessa välillä sekoittaen.

Laita puolet mantelirouheesta, pavut, vaniljajauhe ja muutama lusikallinen suklaaseosta tehosekoittimeen ja blendaa muutaman minuutin ajan samettimaiseksi soseeksi.

Laita toiseen kulhoon loput mantelirouheesta, loput suklaaseoksesta, kahvi ja suola. Sekoita hyvin.

Vatkaa munat kovaksi vaahdoksi ja lisää sen sekaan agavesiirappi.

Sekoita keskenään papu-suklaaseos sekä kahvi-suklaaseos varovasti sekoitellen. Lisää munavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Mikäli haluat leivonnaiselle marmorimaisen pinnan, ota noin 1 dl munavaahdosta erilleen ja vaahdota sitä vielä voimakkaasti noin 1 minuutin ajan. Lorauta vaahdosta nokareita kakun pinnalle ja kuljeta hammastikkua kakun päällä siten, että valkea vaahto sekoittuu tumman taikinan joukkoon hieman muodostaen marmorimaisen kuvion.

Paista kakkua noin 30-40 minuuttia ja anna jäähtyä kokonaan vuuassaan ennen paloiksi leikkaamista. Säilytä jääkaapissa, jossa ne kovettuvat hieman. (tämä mutakakku saa jäädä hieman veteläksi tai pehmeäksi sisältä)

2 aineen piirakkapohja (gluteeniton, rasvaton, matala GI, munaton,maidoton, hiivaton)

2,5 dl mantelijauhoja

2 rkl agavesiirappia

Sekoita ainekset keskenään ja anna levähtää jääkaapissa. Kauli kahden muovikelmun välissä ja ”kippaa” se ilman muovikelmuja voideltuun piirakkavuokaan. Täytä haluamallasi täytteellä ja paista normaalin piirakan tapaan

Kuorrutettu porkkanakakku ala Hanna

7 dl hienoa porkkanaraastetta
n 3 dl täysjyväspelttijauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 dl VIRILO-kookosjauhoja
½ dl täysruokosokeria
3 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl kanelia (Ceylonin kaneli)
(1 dl pähkinöitä, esim pecan-pähkinöitä tai saksanpähkinöitä rouheena)
(1 dl kookoshiutaleita)
4 luomukananmunaa
n 3 dl luomuhunajaa
n 3 dl VIRILO-kookosöljyä (lämmitä hieman jotta saat öljystä juoksevaa)
1 tl vaniljajauhetta (ei vaniljasokeria)
1 pieni purkki ananasmurskaa liemineen tai tuoretta ananasta murskattuna

Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää loput aineet hyvin sekoittaen ja kaada taikina voideltuun uunivuokaan tai pannulle leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä vuoassa.

Kuorrutusvaihtoehtoja
Tuorejuustokuorrutus:
n 200g luomutuorejuustoa
1 dl agavesiirappia
1 tl vaniljaa (ei vaniljasokeria)
hieman VIRILO-kookosjauhoja tai pähkinärouhetta koristeeksi
Sekoita ainekset sekaisin ja levitä jäähtyneen kakun päälle.

Kookoskermakuorrute:
1 dl kookoskermaa tai tiivistettä
1 dl VIRILO- kookosöljyä tai luomuvoita
1 dl luomuhunajaa tai agavesiirappia
Sekoita ainekset sekaisin ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Mikäli jätät kuorrutuksen seisomaan ja odottelemaan, ainekset erottuvat, mutta saat ne tasaiseksi sekoittamalla massan uudelleen.

Rusinakuorrute:
2 dl sultanarusinoita tai keltaisia rusinoita
1 dl appelsiinimehussa liotettuja taateleita
1 dl pecan- tai saksanpähkinöitä murskattuna
1 dl hunajaa tai agavesiirappia
Sekoita kaikki ainekset sekaisin tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Yum!

Gluteenittomat banaani-kookosmuffinssit (12 kpl)

2½ dl VIRILO-kookosjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1/8 tl ruususuolaa
6 munaa
2 rkl sulatettua voita
2 rkl sulatettua VIRILO-neitsytkookosöljyä
1½ dl maitoa tai soijamaitoa tai riisimaitoa
3 rkl hunajaa tai agavesiirappia
1 rkl täysruokosokeria
½ tl vaniljajauhetta
2 kypsää banaania muussattuna

Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda sekä suola keskenään.
Vatkaa toisessa kulhossa munat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää joukkoon voi, öljy, maito, hunaja, sokeri ja vanilja. Sekoita tasaiseksi.
Sekoita banaanimuusi ja jauhoseos kananmunaseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Taikinasta tulee melko paksua.
Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista n 20 minuutin ajan.

Voit halutessasi kuorruttaa jäähtyneet muffinssit porkkanakakun kuorrutteilla.

Keväinen sitrus-manteli-amaranttikakku

(gluteeniton, laktoositon, uskomattoman mehevä ja ihanaa tarjoiltuna esim paksun jogurtin tai soijavaahdon kanssa)

2 isoa appelsiinia
1 dl amaranttia
4 munaa
2 munan valkuaista
2-2,5 dl intiaanisokeria tai tavallista sokeria
2,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl Himalan vuorisuolaa

Täytä kattila vedellä ja laita kokonaiset, pestyt luomuappelsiinit veteen kuorineen. Keitä hiljalleen noin 1½ tuntia.
Keitä amarantti kypsäksi ohjeen mukaan.
Valuta appelsiinit ja leikkaa lautasen päällä halki, pyri ottamaan kaikki mehu talteen. Poista siemenet ja laita appelsiinit tehosekoittimeen ja soseuta ne hienoksi soseeksi. Kaada sose kulhoon ja sekoita joukkoon amarantti.
Vaahdota toisessa kulhossa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää vähitellen varovasti sekoittaen munavaahdon joukkoon. Lisää lopuksi varovasti appelsiinisose.
Kaada taikina voideltuun vuokaan (mieluiten irtopohjainen kakkuvuoka) ja paista kypsäksi. Anna jäähtyä vuoassa ennen kumoamista ja tarjoile paksun kreikkalaisen jogurtin tai soijavaahdon kera.
Nauti hyvällä mielellä.

Raakaruokailijan mansikkakakku

Pohja:

pari desiä tuoreita taateleita

5 kuivattua banaania tai vastaava määrä kuivattuja banaaninpaloja (tai mangopaloja tmv)

1 dl Kookosravinnon mantelirouhetta

1 dl cashew-pähkinöitä

½ dl raakakaakaojauhetta

2 rkl Kookosravinnon agave-siirappia

1 tl vaniljajauhetta

ripaus suolaa

 Surauta pähkinät monitoimikoneella tms. muruksi. Lisää mantelirouhe, taatelit sekä saksi kuivatut banaanit sekaan pikkupaloina ja sekoita. Lisää loput ainekset ja sekoita, kunnes seos on sopivan tahmaista muovailtavaksi. Painele taikina irtopohjavuokaan.

Päällinen:

2 dl cashew-pähkinöitä

2 dl tuoreita mansikoita tai muita tuoreita marjoja

pari ruokalusikallista punaviinimarjoja

½ dl Kookosravinnon kookoshiutaleita

1 dl VIRILO-neitsytkookosöljyä

(3 rkl tocotrienolsia eli riisinlesejauhetta)

loraus sitruunamehua

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi kookosöljy sekaisin blenderissä. Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi ja hämmennä sekaan. Kaada seos irtopohjavuokaan pohjataikinan päälle. Anna kakun jähmettyä pakastimessa noin tunnin ajan. Kun kakku on jähmettynyt, ota vuoka pakkasesta, poista irtopohjavuoan reunukset ja koristele kakku tuoreilla mansikoilla.

Banaani-kookosleipä/kakku

75ml VIRILO-neitsytkookosöljyä
125ml omenamehutiivistettä
3 kananmunaa
5 kypsää banaania
450g spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
100g rusinoita tai sultanoita
100g manteli-, hasselpähkinä- tai saksanpähkinäjauhetta
200ml omenamehua

Liota rusinoita omenamehussa noin ½ tuntia. Tämä antaa banaanikakulle kosteutta. Vatkaa kananmunat ja omenamehutiiviste, lisää öljy ja sekoita kunnes seos on kermaista, sitten lisää muussatut banaanit. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti sekoittaen. Lisää rusinat ja kaada leivinpaperilla vuorattuun laakeaan vuokaan. Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia kypsäksi.

*Upea proteiinin, hitaiden hiilihydraattien, kuidun ja terveellisten rasvojen lähde. Tämä välipala tasoittaa verensokeria ja pitää massusi ja makuhermosi tyytyväisinä seuraavaan ateriaan asti!

*Voit tarjota tämän esimerkiksi vaahterasiirapin, Yacon-siirapin, Agave-siirapin tai hunajan kanssa. Myös erilaiset tuorejuustot – ja vaikka jäätelö! – sopivat hyvin, mutta nostavat myös välipalan sokeripitoisuutta.

Frangipani-piiraset (noin 10 kpl)

150g riisijauhoja
100g manteli-, saksanpähkinä- tai hasselpähkinäjauhetta
2 rkl (50ml) VIRILO-neitsytkookosöljyä
1 kananmuna
kanelia
100ml omenamehua
Frangipani-täyte:
4 kananmunanvalkuaista
1 rkl hunajaa
1/4 sitruunan mehu
100g mantelijauhetta
marjoja, hedelmiä

Sekoita ensin pohjan kuivat aineet keskenään, sitten vatkaa munat ja öljy keskenään.. Yhdistä seokset käsin sekoittaen ja lisää seokseen pikkuhiljaa omenamehua, kunnes taikina on tasaista ja muotoutuvaa. Peitä ja siirrä viileään – esimerkiksi jääkaappiin – noin puolen tunnin ajaksi.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä noin 3mm paksuksi levyksi. Leikkaa muotilla taikinasta pieniä ympyröitä (n 10 cm halkaisijaltaan tai suurempia riippuen vuokiesi koosta – taikinan tulisi ylettyä vuuan reunoille asti). Painele taikina voideltuihin vuokiin ja paista 150-asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee täyte: vatkaa valkuaisia kunnes siitä tulee marenkimaista, kovaa vaahtoa, joka muodostaa pieniä “huippuja”. Lisää hunajaa ja jatka vatkaamista hetken ajan. Sekoita joukkoon varovasti mantelijauho seä sitruunamehu.

Levitä täytettä pohjien päälle ja koristele kauniisti kauden marjoilla tai hedelmäviipaleilla.

*Näistä saat runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja E-vitamiinia.

Jouluiset hedelmäpiiraset 12 kpl (gluteeniton ja maidoton)
1 appelsiini
2 vihreää omenaa raastettuna
250g sultanoita tai rusinoita
250g kuivattuja karpaloita
90g sokeroituja appelsiinikuoripaloja
70ml appelsiinilikööriä tai appelsiinimehua
50 ml kookosöljyä tai saksanpähkinäöljyä
1/4 tl muskottia
1 tl piparimaustetta
Pohjataikina:
50 ml kookosöljyä tai saksanpähkinäöljyä
100g mantelijauhoja tai pähkinäjauhoja
100g hunajaa (n 1 dl)
4 munaa
500g gluteenittomia jauhoja

Pilko appelsiini kuorineen ja keitä sitä noin 5 dl vettä kunnes pehmeää ja siivilöi vesi pois. Anna jäähtyä ja sekoita se blenderissä tai sauvasekoittimella muussiksi. Lisää loput ainekset ja kaada lasiseen astiaan, sulje hyvin ja anna tekeytyä viileässä (jääkaappi) noin 7 päivää.
Pohjataikina:
Vatkaa öljy, mantelijauhot ja hunaja sekaisin kunnes seos on kermamaista ja kuohkeaa. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää jauhot ja kääri taikina muovikelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 2-3 tuntia.
Kauli taikina noin 5mm paksuksi levyksi, ota siitä muotilla ympyröitä ja aseta ne pieniin piirakkavuokiin. Paista 180 asteessa noin 10 minuuttia. Kaada tämän jälkeen täytettä pohjien päälle ja aseta täytteen päälle taikinasta leikkaamiasi tähtiä tai muita kuvioita. Paista vielä noin 20 minuuttia.