Suolaiset herkut

Ruokaisa pastasalaatti neljälle henkilölle

250 g gluteenitonta kierrepastaasuolaa
30 g neitsytkookosöljyä
125 g punaisia linssejä
250 ml kasvislientä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 pieni purjo
300 g tomaattia 

Kastike:
1 sitruunan mehu
2 rkl soijakastiketta
3 rkl vaaleaa balsamietikkaa
3 rkl neitsytkookosöljyä
yrttisuolaa
pippuria 

Keitä pasta ohjeensa mukaan runsaassa vedessä. Huuhtele kypsä pasta nopeasti kylmällä vedellä ja sekoita sitten pastan joukkoon 15 g neitsytkookosöljyä. Huuhtele linssit ja paista niitä hetki jäljellä olevassa neitsytkookosöljyssä (15 g).  Lisää linssien joukkoon kasvisliemi ja omenaviinietikka ja anna hautua kannen alla n. 10 minuuttia hämmentämättä. Lisää yrttisuola linsseihin hautumisen loppuvaiheessa. Valmistele purjo ja tomaatit linssien hautuessa. Leikkaa purjo pitkittäin halki ja huuhtele hyvin. Pilko ohuiksi siivuiksi. Kalttaa tomaatit leikkaamalla niihin viillot tomaatin ympäri ja kastamalla ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kuori irtoaa tällöin helposti. Kuori ja pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi. Sekoita purjo, tomaattikuutiot ja linssit pastan joukkoon. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, maistele ja mausta lisää tarvittaessa. Sekoita kastike pastan joukkoon. Anna pastasalaatin vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Manteli-puuroleipä

n. 6 dl kaurapuuroa (tai jotain muuta puuroa, jota on jäänyt vaikka aamupalalta)
2 kananmunaa
1 tl suolaa
4 dl Bioterran mantelijauhoja, joista on osa rasvasta poistettu

Sekoita kananmunat puuroon puuhaarukalla. Lisää suola. Sekoita. Lisää mantelijauhot. Sekoita. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Lisää vettä, jos on tarpeen.Nostele ruokalusikalla kämmennen kokoisia annoksia pellille, jolla on leivinpaperi.Tasoita annokset 1 – 2 cm paksuisiksi kiekoiksi. Ne voivat olla melko lähekkäin, sillä ne eivät juuri kasva uunissa.Paista 200 asteisessa uunissa 25 – 30 min.Anna leipästen vetäytyä paistumisen jälkeen hetken aikaa liinan alla.Näin iltapala – tai välipala – on valmis.
5 minuutin ”Kaksi hyvää yhdessä ”– kookos- ja kananmuna-aamupala (1 annos)

Gluteeniton, maidoton, paleo, sokeriton (paitsi jos käytät kookospalmu tai raakaruokosokeria), mikrossa tai uunissa valmistuva, ei tiskiä! 🙂 Yeih!!! 

3rkl makeuttamatonta omenasosetta
2 rkl munan valkuaisia
0,5 dl kookoshiutaleita
2 rkl pellavansiemenrouhetta tai chia-siemenrouhetta
1 tl kanelia(1 rkl kookospalmusokeria tai steviaa maun mukaan) 

Hieraise suuri (noin 3 dl) mikron- tai uunin kestävä kuppi tai pieni kulho/ vuoka kookosöljyllä. Jos käytät platinasilikonisia Lekue-vuokia, ei niitä tarvitse voidella. Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa tasaiseksi massaksi. Painele massa kuppiin tai vuokaan ja tasoita pinta haarukalla.Mikrossa: Laita kuppi mikroon ja paista pari minuuttia koko ajan sitä tarkkaillen. Älä paista liian kauan, muuten tulos on todella kuminen!Uunissa: Laita kuppi 175-asteiseen uuniin ja paista noin 15-20 minuuttia, kunnes hammastikkuun ei enää tartu taikinaa.Tarjoile mantelivoin, kookoshiutaleiden tai haluamiesi lisukkeiden kera. (Kuvassa manteli- ja auringonkukkavoin kanssa) 

Kookospannukakut

1 hengen annos (4 pientä pannukakkua)

4 kananmunan valkuaista
n. 5 tl kookosjauhoja
ripaus psylliumia, steviaa tai esimerkiksi hunajaa
vaniljajauhetta maun mukaan
vettä
luomuneitsytkookosöljyä paistamiseen

1. Sekoita valkuaiset muiden aineiden kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
2. Ohenna taikinaa vedellä lettutaikinan paksuiseksi ja jätä seisomaan
hetkeksi. Huomaa, että kookosjauhoissa on yli 38 g kuitua/100 g, joten ne turpoavat ja taikina paksuuntuu seisomisen aikana.
3. Paista pannulla kullankeltaisiksi pannukakuiksi ja nauti marjojen,
banaanisiivujen tai avokado-banaanikerman kera.

Avokado-banaanicreme

1 avokado
1 banaani
1 rkl neitsytkookosöljyä
ripaus vaniljaa
1 sitruunan mehu(ripaus maca-jauhetta)

1. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella kermamaiseksi soseeksi. Lisää stevialla makeutta. Voit käyttää tätä myös kuppikakkujen ja kakkujen koristeluun.  

Linssi-kesäkurpitsapiirakka

(älä anna piirakan ulkonäön hämätä! Täyte on hieman vetelää erityisesti, jos teet siitä munattoman version, mutta jos haluat siitä kiinteämpää, käytä vain enemmän kananmunaa tai arrow-jauhetta)

Pohja:
5 dl mantelijauhoja
2-3 rkl vaahterasiirappia, riisisiirappia, agave-siirappia tai muuta makeutusainetta (esim stevia) maun mukaan
2 rkl kookosöljyä tai muuta laadukasta, paistonkestävää öljyä
½ tl himalan vuorisuolaaLaita ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on löysähköä, joten parhaiten saat sen paineltua piirasvuokaan käsin.

Täyte:
2,5 dl paahdettua kesäkurpitsaa (paahda viipaleita uunissa, tai voit kokeilla käyttää kesäkurpitsaa myös raakana)
1 dl idätettyjä linssejä tai keitettyjä linssejä (mikäli keität linssit itse, jätä ne hieman alikypsiksi, sillä ne kypsyvät vielä uunissa)
3 rkl arrow-juurijauhetta (munattomaan piirakkaan) tai 2 kananmunaa
2,5 dl kookosmaitoa
0,5 dl silputtua sipulia
2 kourallista pinaattia
1 tl curry-jauhetta
suolaa maun mukaanSekoita täytteen ainekset keskenään tai surauta ne monitoimikoneessa soseeksi. Levitä täyte piiraspohjan päälle ja paista 175-200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Vahdi piirasta, etteivät reunat pala.

Vaihtoehtoja:
Kookosmaidonvoit korvata tavallisella maidolla, raakamaidolla, mantelimaidolla tai muulla maidonkorvikkeella. Kookosmaito sopii piiraaseen kuitenkin erityisen hyvin, tekee siitä kermaisen ja itämaisvaikutteisen.
Käytin itse linssejä, mutta voit käyttää mitä tahansa haluamaasi papu- tai palkokasvilajiketta. Myös soijasta valmistettu tofu tai tempeh sopivat piiraaseen hyvin proteiinilisäksi.  

Sienipiiras 

Pohja:

2 dl täysrasvaisia mantelijauhoja
1 dl soijajauhoja
½ dl kookosöljyä
½ dl soijakermaa 

Täyte:

½ l lampaankääpiä, kantarelleja ym. sieniä
1 porkkana raastettuna
1 kesäkurpitsa raastettuna
½ purjoa siivuina
3 valkosipulinkynttä
3 rkl makadamiaöljyä
1 prk soijakermaa
1 prk soijalevitettä
1 tl Himalajan vuorisuolaa
rouhittua mustapippuria
1 ruukku tuoretta basilikaa

Nypi pohja-ainekset yhteen ja painele piirakkavuoan pohjalle. Kuullota täytekasviksia kattilassa kookosöljyssä, kunnes sienten neste on haihtunut. Anna jäähtyä.Sekoita täyteaineet tehosekoittimessa paitsi basilika. Silppua basilika ja lisää täytteeseen. Lisää kuullotetut kasvikset.Kaada täyte piirakkapohjalle ja paista uunissa noin 25 minuuttia. 

Kookos-mansikkarisotto shampanjalla höystettynä (vegaani)

Mansikat ja shampanja kuuluvat kesään… Niiden avulla myös tavallinen risotto taipuu juhlavaksi tarjoiltavaksi. Tavallisesti risotoissa käytetyn voin olen korvannut tässä ohjeessa ihanalla kookossoseella, jonka ravitsemukselliset ominaisuudet ja lempeä maku muodostavat ihanan liiton mansikoiden ja shampanjan kanssa! Tarjoile tämä kevyenä ruokana sellaisenaan, tai esim grillatun kalan tai broilerin kera.

1 litra kana- tai kasvislientä
½ dl kookosöljyä
2 shalottisipulia tai kevätsipulin valkeaa osaa (tai purjoa) hienonnettuna
4 dl Arborio-riisiä tai risottoriisiä
2,5 dl shampanjaa tai kuohuviiniä
1½ dl soseutettua mansikkaa
50g kookossosetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
8 mansikkaa siivutettuna (koristeluun)
(parmesan-juustoa ja hienonnettua persiljaa koristeluun)

1. Kuumenna kookosöljy paksumpohjaisessa paistokasarissa ja kuullota sipulisilppu siinä noin 1 minuutin ajan. Lisää riisi ja kuullota edelleen noin 1 minuutin ajan koko ajan sekoittaen kunnes riisi alkaa sihistä.
2. Lisää viini ja sekoita kunnes se on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää mansikkasose koko ajan sekoittaen, jälleen sen antaen imeytyä riisiin lähes kokonaan.
3. Lisää kasvis- tai kanaliemi muutaman desin erissä koko ajan sekoittaen. Anna yhden nestemäärän imeytyä aina ennen seuraavan lisäämistä. Näin voit tarkkailla risoton koostumusta ja lisätä nestettä vain sen verran, että saavutat sopivan koostumuksen.
4. Lisää lopuksi kookossose.
5. Mausta suolalla ja pippurilla (ja halutessasi parmesanilla ja persiljalla)
6. Asettele viipaloidut mansikat kauniisti risoton päälle ja tarjoile heti.

Epäperinteisempi munavoi kesäkasviksille

Munavoi sopii erinomaisesti karjalanpiirakoiden päälle, mutta myös kesäisiä kasviksia täydentämään. Terveellinen ja hieman eksoottisempi munavoi syntyy kookossoseesta ja itämaisista mausteista. Kookos on tavallista voita “viilentävämpi” elimistölle ja mausteet edistävät aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. Vaihtele mausteita oman makusi ja käyttämiesi kasvisten mukaan. Tämä Voi sopii myös ihanasti esimerkiksi grillattujen ruokien päälle niitä maustamaan.2 kovaksi keitettyä munaa
3 rkl kookossosetta
1 tl curryjauhetta
1 tl sitruunamehua
1 tl kuminaaSoseuta lämpimät kananmunat haarukalla ja joukkoon kookossose sekä mausteet. Anna maustua hetken aikaa viileässä ja tarjoile.Suolainen Detox-dippi punajuuresta ja kookoksesta (raakaruoka, vegaani mikäli käytät agavesiirappia)

Punajuuri ja kookos ovat erityisen suosittuja ns detox-ruokavaliossa. Tämä dippi on elimistöä puhdistava, mutta samalla runsasravinteinen vaihtoehto monille kaupan valmiille dippikastikkeille. Jo sen ihastuttava väri saa mielenkin pirteäksi. Voit käyttää sitä kasvisten tai tortillalastujen dippailuun, leivän päällä jne. Mikäli ohennat sitä enemmän vedellä, se sopii ihanasti myös salaatinkastikkeeksi.4 dl cashewpähkinöitä (liota näitä vedessä noin parin tunnin ajan)

3 ruokalusikallista kookossosetta
1 iso punajuuri kuorittuna ja paloiteltuna
1 kevätsipuli
1 varsisellerin varsi
½ tl valkosipulia raastettuna
1 sitruunan mehu
1 rkl agavesiirappia tai hieman hunajaa
½ tl suolaa
½-1 dl vettä mikäli tarpeenLaita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.